Wifi
Een Nederlandse uitvinding: Cees Links en Vic Hayes
Lupito |
Jij, met je smartphone of je laptop kan niet op reis gaan zonder. Het onderwerp van vandaag is een selectiecriterium geworden voor je bestemming. Je komt op café of restaurant en gaat meteen op zoek. De hel breekt los als blijkt dat je een hele avond zonder zal zitten. Waar zouden we zijn zonder Wifi?
Hoe het allemaal begon. Ja, er was een tijd dat alle computers nog verbonden waren met een draad, een netwerkkabel. Alle computers die op het internet wilden of een bestand wilden delen, moesten gebruik maken van zo’n netwerkkabel.
In 1988 kwamen de eerste ‘draagbare’ computers uit. Een laptop van vandaag weegt nog slechts 2 kilo, maar dat was toen wel anders. Draadloze telefoons waren toen ook nog maar kort beschikbaar. Twee werknemers van NCR Computers zitten in de McDonalds en bespreken met elkaar het idee of laptops dan ook niet draadloos kunnen gaan. In 1990 hebben Cees Links en Vic Hayes een eerste voorontwerp uitgewerkt. De eerste versie van Wi-Fi heet WaveLAN. Wie deelt deze visie en kan het aan de wereld kwijt? Na 8 lange jaren van vergaderen en zelf de voordelen van draadloos internet te promoten, komt in 1998 de doorbraak. Steve Jobs van Apple wil wel eens horen wat deze groep Nederlanders inmiddels te vertellen heeft.
“De doorbraak was echt een kick, maar daarvoor was het twaalf jaar ploeteren”, laat Cees Links weten aan de website Marketingfacts.nl. “Er was veel weerstand: is het wel gezond? Is het wel betrouwbaar? Wat voor schade kun je erdoor oplopen? We hadden ook heel veel tegenwerking van de telefoonmaatschappijen van de wereld.
Hoe komt Wifi aan zijn naam? Het is de vrouw van Cees Links die er uiteindelijk voor zorgt dat we het nu over Wi-Fi hebben. “De standaard noemden we destijds Wireless Ethernet Compatibility Association. Dat was moeilijk uit te spreken. Wil dit verkopen, moest het een betere naam krijgen ook. Zijn vrouw die in het bestuur zat, huurde een Amerikaans bedrijf in en daar kwam de Wireless Fidelity als naam uit. Afgekort wordt dit dan: Wi-Fi Wist je dat…. Alleen in Frankrijk, België en Nederland noemen we het nu wifi, de rest van de wereld zegt gewoon Wi-Fi. (engels)” |