Jaren lang zou het Chinese TikTok persoonlijke gegevens van kinderen hebben verzameld en verhandeld.
België, Nederland, Portugal gaan een massaclaim indienen tegen TikTok voor inbreuken tegen de Europese wet ter bescherming van de privacy.
Er zou een schadevergoeding moeten betaalt worden voor het illegaal verzamelen en verhandelen van gegevens van miljoenen kinderen.
Naast een schadevergoeding zouden de reeds verzamelde gegevens moeten worden verwijderd van de Chinese servers van TikTok.
In een reactie van TikTok zeggen zij dat de privacy en de veiligheid topprioriteiten zijn. Het bedrijf doet er alles aan om het platform veilig te houden.
Aanpassingen die zij al hebben gemaakt zijn dat ouders nu ook kunnen meekijken in het profiel van hun minderjarige kinderen. Ook zullen zulke accounts standaard op 'privé' worden ingesteld.
"Kinderen onder de 13 jaar moeten toestemming krijgen van hun ouders om op TikTok te mogen. Binnen de Europese wetgeving geldt dat de privacy van deze groep extra beschermd moet worden. TikTok doet het tegenovergestelde door gegevens te verzamelen en te verkopen. Hierdoor verdient het bedrijf enorm veel geld over de rug van kinderen. Ze maken van hen een product en dat vinden we schandelijk.", zeggen de klagers.
Wat wordt dan verzameld?
Het gaat onder meer om gegevens als profielinformatie, video's, foto's, locatiegegevens en alles wat een kind doet op de app.
Zelfs als de profielen ingesteld staan als 'privé' gaat het verzamelen gewoon verder. Ook de gegevens van je surfgedrag buiten de app van TikTok ontsnappen niet aan het alziend oog.
De aantallen liggen tussen de 1,2 en de 1,6 miljoen gedupeerde minderjarige gebruikers, enkel in Nederland alleen al.
Als TikTok niet ingaat op de eisen zal er naar de rechter worden gegaan.
De schadeclaim bedraagt maar liefst 1,5 miljard euro.