Nieuw

dinsdag 21 juli 2020

Ik ben 11, mag ik op social media?

beeld: rawpixel.com
Je bent 11 en je wil wat. Bijna naar de grote school en social media horen er nu eenmaal bij.
Snapchat, Instagram, Facebook, YouTube,.. jouw leven speelt zich vooral daar af en jij wil je eigen account om met je vrienden daar af te spreken. Mag dat wel?
Als je 11 bent ben je ongetwijfeld al eens op sites zoals YouTube geweest. Waarschijnlijk is TikTok en Instagram you niet onbekend. Je ziet alles eerder en wat belangrijk is weet je altijd als eerste, daarom wil je het volgen. Je zou zelfs een eigen account willen om zelf volgers te hebben.
Mag dit wel?

De meeste social media zijn gebonden aan de wetgeving in Amerika. Hun wet zegt dat je geen persoonlijke informatie mag online delen mag delen zolang je géén 13 jaar bent. 
Met die informatie, foto's, je woonplaats, je leeftijd, je vakantieland,... verkopen zij advertenties. Het platform waarvan jij gratis gebruik maakt moet wel hun kosten betalen.

Europa vind dat Amerika te snel van jouw gegevens, surfgedrag geld verdient.
Daarom beschermt Europa jou wat langer, sommige landen tot 16 jaar.
België vindt dat je als 13 jarige wel van sociale media gebruik mag maken als de voorwaarden van het programma duidelijk te begrijpen valt en de privacy-instellingen ook aan te passen zijn.

Wat mag wel?
Je kan gebruik maken van het sociale netwerk Ketnet. Dit is Belgisch en je mag het gebruiken vanaf je 6 jaar. Om alle functies te kunnen gebruiken, moet je het e-mailadres van een van je ouders ingeven, zodat zij op de hoogte zijn, dat jij een account hebt.

YouTube, Tweets en Tumblr bekijken, mag altijd ook al ben je geen 13 jaar oud.

Achterpoortjes?
Je zou kunnen liegen over je leeftijd, niemand die het controleert. Je weet dat dit niet mag. Je vervalst je identiteitsgegevens. Je krijgt ook nog eens informatie aangeboden van producten en websites die niet geschikt zijn voor jou.
Beter is om het aan je ouders te vragen. Je kan eventueel samen een account aanmaken en de privacyinstellingen juist instellen.
Vinden ze je nog wat te jong? Respecteer dat dan en vraag het later misschien nog eens.


beeld: rawpixel.com
bron: watwat.be 

NewWest Gallery

CopyRight

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie.
CopyRight: Copy op de juiste manier!