Nieuw

woensdag 7 juli 2021

Mijlpaal: minimumbelastingen voor multinationals

130 landen steunen door G7 goedgekeurde minimumbelasting voor multinationals
Het plan voor een wereldwijde minimumbelasting van ten minste 15 procent voor multinationals heeft brede steun gekregen. 

Maar liefst 130 landen steunen het, zo maakte de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling bekend. Opvallende afwezige is Ierland, het Europese thuisland van onder meer Apple en Facebook.
Begin juni waren de G7 - de groep van grote geïndustrialiseerde landen waaronder Duitsland en de Verenigde Staten - het al eens geworden over de hoofdlijnen van een wereldwijde belasting op multinationals. 

Het gaat niet alleen om een ​​minimale belasting, maar ook om een ​​meer rechtvaardige verdeling van belastingen over multinationals. Dit zou Europese landen meer mogelijkheden geven om Amerikaanse technologiebedrijven zoals Facebook en Amazon te belasten waar ze klanten hebben, en niet alleen in het land van hun hoofdkantoor.

BEKIJK - Wat is de G7 begin juni juist overeengekomen? Ontdek het in deze video.
bron: VRT.be

150 miljard dollar


Eerder schatte de OESO dat een wereldwijd minimumtarief voor vennootschapsbelasting van 15% ongeveer $ 150 miljard aan extra inkomsten zou opleveren voor regeringen over de hele wereld. Belastinginkomsten van meer dan $ 100 miljard zouden naar andere landen gaan vanwege een meer rechtvaardige verdeling.
"Na jaren van hard werken en onderhandelen, zal dit historische pakket maatregelen ervoor zorgen dat grote multinationals overal eerlijke belastingen betalen", zei OESO-secretaris-generaal Mathias Cormann.

"Historisch" en "belangrijk"

Meerdere ministers reageerden donderdag tevreden op het nieuws. Zo verwijst de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen naar "een historische dag voor economische diplomatie", terwijl haar Duitse collega Olaf Scholz verwijst naar "een kolossale stap op weg naar meer fiscale rechtvaardigheid".

NewWest Gallery

CopyRight

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie.
CopyRight: Copy op de juiste manier!